ubul írta:
Szaisztok!
Morphose: írod, hogy nem lehet az a cél, hogy a választható taktikák közül elnyomjunk egyet. A gömb, vagy a köpeny megvétele nem az egyik választható taktika?
Nem taktika, csak eszköz. E két tárgy azért borít, mert nem lehet ellene védekezni. Lentebb kifejtem.
ubul írta:
Ha szerinted ennyire borítják az egyensúlyt, érvelj amellett, hogy legyenek drágábbak.
Nem elvetendő gondolat.
ubul írta:
A gömb és a köpeny megfojtja a mágusokat. A forgetfulness az íjászokat, a morál nullázó a lovagokat, az élőholtak és az elementálok a vámpírokat, stb.
Szerintem a megoldás nem akárminek a tiltása, hanem az árának a megfelelő beállítása.
2 kategóriáról beszélünk:
- az íjász fél a forgetfulnesstől vesz nyakéket; a moráltól megfosztott lovag meg legfeljebb nem 0,1%-ot veszít, hanem 2,9%-et
- a gömb/köpeny konkrétan kiüti a mágust, ha clone-ra/implora/armára/idézésre...stb-re gyúr. Nem 0,1%-ra hozza a partit, hanem 100-ra. Védekezni nem lehet ellene, ez benne a durva.
Ha áremelésben gondolkozunk, akkor azt felmérve, hogy csoportomból 1-2 embert biztosan kiütök én a gömböt olyan 20K-ra, a köpeny olyan 18 K-ra emelném. 6 fős csoporttal számolva, 1 mágus ellenfelemnél (ha csak nekem van gömböm) legalább 20% (100% az 5 csatára lebontva) lesz az összveszteség. Mivel sokat nem tudok fejlődni (5K), biztos, hogy nálam is lesz összeveszteség növekmény. Ideálisan akkor tudnánk belőni az árat, ha egál körüli lenne a két növekmény. Persze ez nem lehetséges, hisz nem lehet előre tudni a csoporton belüli eloszlást.
Nézzük a másik esetet: mikor kell a gömb/köpeny, nem nélkülözhető-e teljesen ?!
Ha én támadok: nyilván sebződéscsökkentés célból veszem (támadó spellek ellen, vagy haste/teleport/clone... ellen).
Ha engem támadnak: annak megakadályozása miatt veszem, hogy a lényeimet megakadályozza a sebzésben a támadó (pl. blind, slow)
Mulatságos, de a gömb/köpeny negatívan diszkriminál. Ugyanis ezen okokból a mágus nem használhatja őket, csak a gyalog/íjász csapat.
Mi van, ha senki nem vehet ? A gyalogok és az íjászok összvesztesége növekedni fog (azért saccra a 20% alatt bőven), ami azért nem fájdalmas, mert ez rájuk egységesen vonatkozik. A mágusok összvesztesége először is nem megy az égbe, csak mert belebotlott egy gömbbe. Támadó spelles mágus így is találkozhat Thorgrimmal, törpékkel, gólemekkel, elementálokkal. Jó eséllyel 0%-okat is kihozhatnak, de ezt íjász is megteheti.
Hibrid megoldás lenne, hogy lehet gömböt/köpenyt venni, de azokat csak mint támadó kapnánk meg. Így a saját százalékaink úgy alakulnak, ahogy taktikánknak megfelel, de a mágus sincs ellehetetlenítve. Ez is lehet életképes megoldás. Kitolni a másikkal gömb/köpeny nélkül is lehet.