Theodorus furcsán nézi, miként tekeri az atya jobbra-balra, le-fel a fejét, mikor aztán egy igen érdekes pózban megáll valahol felfelé kandikálva, mintha valami borzasztó érdekeset és szokatlant látna, ráadásul a lovagnak úgy tűnik, mintha valakihez beszélne is…
Theodorus is lát(hat)ja a szellemet? Hall(hat)ja a beszélgetést?
Alexander nem bírja ki szó nélkül, bár lehet, hogy jobban tenné, ha csöndben maradna. Mégis szól:
- No-no! Ne olyan hevesen jóuram! Azok a handzsárok maradjanak csak a helyén! Semmi oka arra, hogy erőszakhoz folyamodjon! Tisztázzuk a dolgokat szép szavakkal szépen sorjában!
1. Még be sem mutatkozott! Ugye nem komolyan mondta, hogy ez a borzasztó hosszú és kimondhatatlan valamilyen fás vagy más név a magáé? Hogy hívják? Én Alexander lennék. Maga pedig? (kezet nyújt felé)
2. Ki is az a gaz Halházi?
Kicsit félreértette alabárdosunk a gazfickó nevét… Mi közünk van nekünk hozzá? Te ismered, Petrus? (A másik alabárdos nemlegesen rázza a fejét.) Többiek? (Ugyanaz a fejrázás mindenkinél.)
3. Mi a fene az a zászlósháború? Még sosem hallottam róla, pedig már kerek 32 évet megéltem… Vagy jó rég volt, vagy nagyon messze innen! Vagy sokat ittam aznap… Tehát nem nagyon tudhatok róla!
4. Az, hogy itt van köztünk, számunkra is akkora rejtély, mint ahogy látom a maga számára! Csak nem titkol valamit? Ha nagyon menni akar, hajónkról szerintem egy szemvillanás alatt, egy hang nélkül távozhat, mint ahogy érkezett. Mi nem hívtunk ide senkit, de ha már itt van, örülnék, ha kicsit részletesebben beszélne erről a zászlósfityfenéről, meg a barátosnőiről. Aztán ha magától nem tud távozni, akkor a legegyszerűbb az lesz, ha elmondja, miként küldjük vissza, és kölcsönös búcsút veszünk egymástól… Ha nem gond, míg belekezd mondandójába, hozok egy tőtetet, a legjobb italomból, de az Isten szerelmére! Vegye le a kezeit azokról a szörnyű fegyvereiről! Épp elég vér folyt ma itt a hajón!
5. No meg aztán ez a kék test…
Petrus ekkor azonnal elrántja a dzsinn elől Alexet, mert túl sokat beszél. Mondja is neki csendben:
- Te hogy lehetsz ekkora marha, hogy pertut akarsz inni egy idegennel, mikor épp arra készül, hogy valamelyikünket feldarabolja???
- Tudod, - válaszol Alexander – nem hinném, hogy őkéksége ártalmas lenne, csupán megzavartuk neki rövidnek tűnő, de annál hosszabb bájolgását és ettől enyhén szólva is morcos lett. A legjobb erre a tőtet! Én már csak tudom. Nőügyekre inni kell és tovaszáll a probléma! Az öregem is megmondta: „Ha nincs nő, fáj a fő, éppen ezért inni kő’!”
Meg aztán, ha már nem szép, legalább hülye ne legyen! De figyelj, mindjárt válaszol is!