felho írta:
tegnap ismét játszogattam egy kicsit a H5-tel. Örültem, hogy sikerült beszerezni a legütősebb lényeket, erre amikor a harcra került a sor, nem tudtam mind kirakni, mert nem fértek el. Nem robbantam fel egyáltalán...
Ez bizony gond, akármilyen fajt választ is az ember. Talán a Dungeon van egy kicsit előnyben ilyen szempontból, mert nála van egyedül 1*1-es nagyságú 6-os szintű lény, a Matron. Bár az is igaz, hogy ezért a 4-es és 5-ös lényeinek dupla méretével kell fizetni (Rider, Hidra). (Nem véletlen azért, hogy a Dungeon az egyik legveszélyesebb banda a játékban, az Assassin kegyetlen durva nagy számban a mérgezés miatt, lehetetlen komoly veszteségek nélkül leküzdeni egy nagyobb sereget belőlük, ráadásul gyorsak is. A Blood Witch legalább ilyen idegesítő.)
Nem tudom, ki hogy van vele, de a játék egyik leggyengébb oldala az elhelyezgetés: a harcmező nagyon kicsi, és komolyabb lényeket egyszerűen nem lesz érdemes összesorozni, mert nincs hova lerakni őket. Ez a nekrók malmára hajtja ismét a vizet, mert ők egyszerűen átképzik majd pl. a Treant-eket Wight-té, sárkányokat Spectral Dragonná, oszt kész... Ráadásul a Tactics sem segít semmit. Én többször is kiválasztottam mint képzettséget, s bár figyeltem, mint a vert malac, meg nem tudnám mondani, mivel lettem jobb az elhelyezésben. Ugyanaz a totális csőd volt utána is, mint előtte.
A Diplomacy ugyanilyen visszás érzést kelt bennem; szerintem nem is működik. Legalábbis én azt tapasztaltam, hogy konzekvensen a saját fajhoz tartozó lények nem akarnak csatlakozni. Minden más fölöslegesség néha fölajánlkozik, de hát azzal ismét csak csak a nekrók tudnak mit kezdeni... Az Infernónál külön bosszantó a Diplomacy, mert a süket Infernal Succubus üti a chain effekttel a saját, csatlakozott (nem inferno) egységeket! Ekkora baromságot...
Most sok tekintetben úgy látom, hogy az ötödik részben ismét elkövetik a Heroes 4 néhány igen súlyos hibáját:
- Diplomacy használhatatlan
- Town Portal nincs, csak Town Gate (a legdurvább hiba!)
- Tactics lehetőségek degradálása
- Kiegyensúlyozatlan fajok, a nekrók hatalmas előnyével (én speciel szeretem őket, de ez nem jelenti azt, hogy örülök, ha nincs ellenfelük)