Hellblood írta:
Jól érzem, hogy Ti hozzám hasonlóan inkább a WoG 3.59-et várjátok?

Személyes vélemény, de a WoG egy nagy rakás ****. Vannak ötletes újításai és előfordulnak remek megoldások is a kampányokban, de összességében sajnos a szedett-vedettség érzését kelti, és tökéletesen megfelel annak a sztereotípiának, is, hogy az orosz fejlesztők nem tudnak angolul

.
A Heroes 5 sokszor kapott már jót is, rosszat is, de így a 2 kieg után azt kell mondanom, hogy szerintem egy remek játék, egy igazi klasszikus, a Heroes 3 elképzelhető legjobb remixe. Az egyes fajok jóval átgondoltabban lettek kialakítva, mindegyikhez tartozik vmilyen egyedi íz, ami más játékstílust követel. A megreformált építkezés és a picit alakított harc is nagyon jól vizsgázott a gyakorlatban, sokkal könnyebben lehet jóval többet taktikázni. Nagyon szerettem a H4-ben, hogy a hős harcolhatott, a kampányok végére kialakult tarminátor-brigádok viszont egyáltalán nem hiányoznak (szörnyű volt, hogy minden kampány utolsó pályáját végig lehetett irtani az 5 legerősebb hősöd összevonásával), így szvsz jó lett a H5 köztes megoldás ezen a téren is.
Akármennyire is megnéznék egy HD-felbontású 2D-s artokat mozgató Heroes-részt, a Nivalnak sikerült meggyőznie arről, hogy a 3D megjelenítéssel az égvilágon semmi baj nincs. Hatalmas élmény volt először rázoomolni egy learning stone-ra vagy szélmalomra, vagy látni, ahogyan a fatelep fűrésze beindul elfoglalása után (ha manapság a H3-al játszom, néha önkéntelenül is csavargatom az egeremet, és hiányzik a zoom). Az esetek többségében gyönyörűek a hősök is (örülök, hogy sok helyütt sikerült megszabadulni a paciktól, elég kreatív megoldásokat találtak ki helyettük), az animációk is mesések. Összességében tehát egy élő, lélegző világot sikerül összehozni a korábbi részek merevsége után (nem, ezen még a WoG-ban állandóan fújó orkán erejű szél sem segít

). Azt viszont elismerem, hogy a klasszikus városképernyő bizonyos fajoknál szebb volt (a H5 nekromanta városa pl. nagyon bénára sikeredett, ami azért is zavaró, mert a kedvenc fajom

). A grafikáról azért így pár év elteltével már nyugodtan el lehet mondani, hogy valószínűleg ugyanolyan szépen fog öregedni, mint a H3 külseje.
A kampányokat is imádom a H5-ben, nagyon jó pályákat sikerült összeraknia a Nivalnak. A történet is kalandos, eseménydús, ellentétben pl. a Restoration of Erathia-val, ami akár egy hivatalos haditerv szintjét is eléhetné szárazságban (szerencsére a kiegészítőkre és Tarnum kalandjaira ez már annyira nem jellemző). Az átvezetők néha nagyon rondák, néha viszont sokat dobnak a hangulaton, de azért sztorimesélésben nálam a H4 irodalmi igénnyel megírt, terjedelmes szövegei viszik a pálmát.
Ami a világot illeti: néha picit hiányzik a régi, de ha jobban belegondolok, a New World Computing rendesen gallyra vágta a Might & Magic mitológiát, így én nem bánom az Ubisoftnak azt a döntését, hogy a H5 tabula rasaként egy teljesen új világban játszódik (mellesleg a történetet és a világot hangulatilag nagyon jól megalapozza a Dark Messiah of Might & Magic is). Ugyanakkor szükséges is volt a frissítés az újabb játékosgenerációnak is, hiszen a Might & Magic szerepjátékok a ma felnőtt generációt eléggé hidegen hagyják (pl. én sem játszottam eggyel sem, mivel mire érdekelt volna, már annyira megkoptak a régi részek, hogy még távoli motivációt sem éreztem arra, hogy nekiveselkedjek).
Ez jó hosszú és jó nagy offtopic lett, de arra gondoltam, hogy érdemes lehet látni, hogy a H5 azért a H3 maradibb fanatikusain kívül a rajongók többségének tetszett.
A Heroes 6-ot meg nem várom, mert a legújabb hírek szerint az Ubi Shanghai csinálja és multiplatform lesz, vagyis vége a boldog, hagyományos hírózoknak, és itt az ideje a konzolos butított verziónak, rossz PC-s porttal. Ez persze csak a worst case scenario.