Üdv, Mindenkinek!
Az ANIMAX csatorna tegnap elkezdte sugározni a Ghost in the Shell: Stand Allone Cpmplex sorozatot !!!
A szinkron ugyan hagy némi kívánnivalót maga után (Motoko őrnagy hangjával sokáig kellett barátkoznim, a tachikomák hagja viszont rettenetesre sikerült), de így legalább felcsillant a remény, hogy talán egy éven belül dvd formátumban is megjelenik hazánkban (amin remélhetőleg lesz eredeti japán hang is) !
Amit a sorozatról tudni kell: a Ghost in the Shell (nagyfilm) egyike az anime "szentháromságának", az Akira és a Vampirehunter D mellett. A sorozat maga, ha jól emlékszem, 22 részes, igazi cyberpunk sci-fi anime, hihetetlenül kidolgozott világgal. A rajztechnika még kicsit kiforratlan, a szereplők ici-picit darabosak, legalább is az alkotó későbbi egészestés filmjeihez képest. A második nagyfilm (Ghost in the Shell: Innocence) egyébként minden idők egyik legszebb, leggyönyörűbben megrajzolt filmje.
A sorozat a japán 9-es titkos ügyosztály akcióit mutatja be. A részek kezdetben különálló epizódoknak tűnnek, majd felbukkan egy állandó cselekmény-szál, amelyik meg-megjelenik a részekben, és a sorozat végére döbben rá az ember, hogy minden egyes rész egy nagy egésszé áll össze a történet szempontjából, ahogy a kis mozaik darabkák összeillenek végül. A történet komplexitásáról csak annyit, hogy az összes apró részleteknek olyan 85-90%-ra tudtam rájönni a második komplett végignézésre.

Azóta persze megnéztem még a sorozatot párszor, úgyhogy elmondhatom: profi munka. Az egyes epizódok között vannak kimondottan akciódúsak, vannak izgalmas, akciómentes lelkizős-beszélgetős részek, vannak aranyos, kedves fejezetek (pl. az elszökött kis tachikoma), és vannak igazán elmebeteg, vérbős pszicho-thriller fejezetek is (pl. a nyúzós sorozatgyilkos).
Az egész sorozat (és a nagy filmek is) az ember és gép, az ember-kiborg-robot személyíségek közötti átmeneteket, kapcsolatokat boncolgatja. Fő témája: mennyire lehetsz biztos abban (egy kibernetizált világban), hogy a gondolataid tényleg a saját gondolataid, az egyéniséged tényleg a saját egyéníséged, és a tetteidet vajon nem irányítja-e más a beépített kiberagy-kiegészítődön keresztül.
Ha az ember túl tud lépni azon, hogy miért kell a főszereplő Motoko őrnagynak (aki egy csúcskategóriás harci kiborg) domina ruciban osztania a gonikat (hím nemű nézőknek ez viszonylag rövid időn belül sikerül

), totál szerethető, és mélységgel teli karaktereket találhat a sorozatban.
A sorozat főcím zenéje egyébként hihetetlenül zseniális, egyszer mindenkinek érdemes meghallgatnia. Félig orosz, félig angol, félig japán szöveg, hozzá jó kis képi világ... Már legalább 100× hallottam, de még nem úntam rá...
Úgyhogy, ajánlani tudom csak mindenkinek! A Hellsing után ez volt a legnagyobb jósága az ANIMAX-nak.
ui.: Puppetmaster rulez!