Hali!
Gondoltam nem árt, hogy ha ezen a fórumon is nyitok egy ilyen topicot, ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat. Az alábbiakról már volt szó más topicokban, de nem árt megismételni, mert még én is nehezen találtam meg pár hét elteltével még egyszer a saját bejegyzésemet.
Nos, az alábbi első bekezdéseket (bevezetést) a rutinos, öreg "modderek" akár át is ugorhatják.
Mert mi is az a "mod"?
A modok a játékhoz a rajongók (ritkább esetben maguk a játékkészítők) által készített kisebb-nagyobb módosítások, változtatások, melyek a játék kinézetébe \ egyensúlyába \ játékmenetébe nyúlnak bele. Biztosan felvillant már előtted a gondolat: nagyon jó ez a játék, csak éppen... Nos, vannak olyanok, akik ezeket a "csaképpeneket" próbálják beépíteni a játékba.
A Heroes 5 szerencsére jól modolható játék. Mit is jelent ez? Az Oblivionnal (pl) ellentétben, ahol a játék elején kell a különböző modokat elindítani, mert az egyes modokkal elmentett játékmentést nem lehet visszatölteni akkor, ha a modokat leszedjük, vagy újakat teszünk fel, a H5 szabadon, és a mentések tönkretétele nélkül modolható. A modok bemásolása után a játékmentés simán betölthető, a hadjárat folytatható, csak éppen már az újdonságokkal felvértezve. Ha nem tetszik az adott mod, egyszerűen le lehet törölni őket mindenféle install-uninstall nélkül, és már is visszaáll az eredeti állapot.
A modoknak általában három fajtája van:
- az első csoportba sorolhatók a játék hőseinek, szörnyeinek kinézetét változtatják meg
- a második csoportban lévők az egyéb grafikai elemekbe túrnak bele (karakterlap, vármenü, varázskönyv, csataképernyő, stb.)
- a harmadik csoport meg az egyéb modok, amik lehetnek segítő jellegűek (pl. számszerűen kiírja, hogy mondjuk a "sok" szörnycsoport hány szörnyet is takar), játékgyorsítók (pl. kikapcsolja a várforgatást, a felesleges és idegesítő hangokat), vagy magába a játékba túr bele (szörnystatisztika, AI, új szörnyek, stb...)
Lehet, hogy lehetne még más csoportokat is alkotni, de nagyjából a fentiekből már kiviláglik a lényeg.
Amit a kezdő moddereknek tudniuk illik:
a Heroes 5 letöltött modok szabadon, és a játék tönkretételének veszélye nélkül bemásolhatók, illetve törölhetők. Amik nem tetszenek, vagy nem működnek, azok simán leszedhetők, amik tetszenek, azokat megtarthatók.
Három jó tanács:
1.) érdemes a modokat egyenként bemásolgatni, és mindegyik után kipróbálni a játékot, hogy működik-e az adott mod (hadjárat megfelelő pályája, vagy egyéni térkép indításával)
2.) érdemes mindig a legfrissebb modokat letölteni egy adottból, mert vannak olyanok, amik a frissebb patchekkel már nem hajlandók együtt működni
3.) vannak egymást kiütő modok, amikből - értelem szerűen - csak az egyiket érdemes felrakni (pl. az archlich nem pompázhat egyszerre piros ruciban, és nem lehet playboy újság a hóna alatt

)
Nézzük hát a lelőhelyeket!
A
www.elrath.com hatalmas tárháza a Heroes 5 alapjáték és HoF-hoz készült modoknak (örök hála azoknak, akik megmutatták nekem e mod-Kánaánt

).
A modokból itt kétféle létezik: az egyik "pak" kiterjesztésű, amit a Heroes 5 \ Data könyvtárba kell bemásolni, a másik pedig "h5m" kiterjesztésű, amit a Heroes 5 \ Maps könyvtárba. A "pak" kiterjesztésű modok nagy része nem igazán működik együtt a kiegészítővel (vannak kivételek), a "h5m" végűek viszont igen.
Akadnak persze kompatibilitásbéli hibák. Sok mod egyáltalán nem hajlandó megfelelően működni a magyarított \ magyar \ legújabb patchel ellátott Heroes-szal. Tapasztalataim szerint - sajnos - a legtöbb hős skin adó mod ilyen.
Nézzünk két beszerzési helyet (a jelen fórumon fellelhetők kivételével):
h5m kiterjesztésű modok
pak kiterjesztésű modok
A
h5m kiterjesztésűek szerintem mind kötelező darabok, amik nagyban hozzájárulnak szerintem az alap Heroes 5 élvezeti értékének fokozásához!!!
- A szkillkerék beépítése a hős karakterlapjára zseniális! A hősök kasztja magyarul szerepel, az összes többi angolul, de így is élvezhető. (Azért jellemző, hogy van hat nyelvi verzió, még cseh is, de magyar nincs közötte...

)
- A városépítő menű átkreálása szerintem már nagyon kellett, sokkal áttekinthetőbb lett az építkezés, hogy mihez milyen nyersanyag kell.
- A light varázskönyv szintén csúcs! Szép, látható és gyors!
- De a lényeg: a csataképernyő megváltoztatása! Ez, és a módosított hátterű lényképek szépek, sokkal jobban áttekinthető az egész! (Mondjuk nekem az 1.3-as variáció jobban tetszik, azokon szebbek a gombok, de kinek-kinek izlése szerint!) A lényhátterek sajnos a treant moddal nem működnek együtt, ami annyit jelent, hogy szegény bétás treant háttere fekete marad, de hát valamit valamiért...
A
pak kiterjesztésűekből viszont van vagy ezer darab, jobban-kevésbé sikerült darab. Személy szerint én a különböző lénykinézet módosító modokat töltöttem le szép számmal (heaven lények nagyon jók lettek, de az arany szín aranysárkány is egyszerűen zseniális!), és pár egyszerűbb, játékgyorsító modot, amik jelen honlapon is megtalálhatók a Heroes 5 \ Leírások \ Patchek, modok minimenüpont alatt.
Sír a szívem viszont a rengetek hős skin modért, ami a kissé (?) egyhangú átlaghősök képét az egyenszerkóról külön-külön, a hősök arcképéhez igazított 3D modellre cseréli le. Úgyhogy itt az első kérdés is egyben:
Nem tud valaki valami módot rá, hogy ezeket a modokat a magyar \ 1.05-ös verzió alatt is lehessen működtetni?
A hősök ugyanis vagy nem változtatják meg a kinézetüket (jobbik eset), vagy láthatatlanná válnak (rosszabbik eset).
Mindenesetre jó mazsolázást kívánok a modokhoz! Jó lenne, ha ebben a topicban megosztanánk egymással az új szerzeményeket (én pl. ráakadtam a fenti honlapon egy újabb, faembert bétaverzióra cserélő modra, ami a pak helyett h5m kiterjesztésű), a problémákat, és az egyéb észrevételeket.