Pontosan itt lép be az a dolog, hogy a negyedik rész közel sem olyan kiegyenlített, mint a harmadik, hacsak Hellblood példáját nézzük, de van itt sok egyéb is:
Véleményem szerint a Life és Order csoportosulások olyan helyzeti előnyből indulnak, ami egy jobbféle játékos kezében mindvégig megmarad, és ilyetén módon a játék az elején eldőlt, hiába játszik a másik fél a Necropolis-szal vagy a Chaos-szal(ezek elég erős lényekkel felszerelt várak), mivel ha Life-nál a Squire + melee hero + Archangel + Ballistae (1. sor) és Crossbowman + Monk + spellcaster hero (2. sor) kombót alkalmazod, egyszerűen végigdarálod a pályát mindenféle nehézség nélkül, mert ha
1. barbárok jönnek ellened, elhalnak, mire odaérnek, az első sort se igazán kell mozgatnod, hacsak nem igazán nagy a csatát vívsz, bár küklopszot és kentaurt hamar ki lehet iktatni, ha nagyon muszáj(angyallal)
2. a rampart/conflux keveréknél is mindösszesen 2 távolsági egység van, ámbár ott a hősök is jó eséllyel lövöldöznek. namármost ha Faerie Dragon-je van, akkor azt már halottnak is tekinthetjük egy kiadós Archangel támadás után, mert közelharcra az az egység bizony nem veszi fel a versenyt a többiekkel. Az Elfnek nem sok esélye van, mivel a másik oldalon 3(ez a H3-ban is kicsit nehézkessé teheti a Tower bevételét, de ott a Master Gremlin teljesen vicc-egység volt

)távolsági egység is parkol, és az ő egységeik szerintem kifejezetten gyengék(fizikai értelemben).
3. nekrók. itt egyedül az übertáp vámpír és a hatalmas mennyiségű csonti okozhat gondot, de megint ott az a tény, hogy sem a Bone Dragon, sem az Archdevil nem bír olyan speciális képességgel, amivel rövid uton blokkolhatná a hátsó(lövész) sort. Így a vámpírnak azért nehéz dolga lesz... Maradnak a varázslatok
4. káosz. ezzel azért már esélyes a dolog, ha a fent említett felállással találkozik, lévén brutális varázslatai vannak, és a Black Dragon-t sem könnyű földbedöngölni, mert ugye immunis a mágiára(bár a Life-nak csapaterősítő varázslatai vannak inkább, nem támadó) és több a használható spec. skill is, ennek ellenére magasabb szinten is ledaráltam őket(ez lehet a MI hibája is...)
5. rend. na ez az a vár, ami még a Life-ot is megnyomorítja, mert ugyanazt el lehet vele játszani, csak itt erősebbek a lények, és több a támadóvarázslat.(első sor: Dwarf, melee hero, Titan, golem második sor: s.caster hero, Halfling, Genie)
Egy szó, mint száz, ebben a két várban(Life, Order) a többihez képest több lövész van, és sajnos a maradék egységek is képesek a helytállásra, hiába támadják őket baromi erős varázslatokkal, vagy hordányi élőholttal, blokkolni tudják őket.
Én így gondolom/tapasztaltam. Na most jöjjön aminek jönnie kell, osztás.
H3 a nyerő(meg a 2 is, de az off

)