Jou: a két alabárdos azért a későbbiekben főként a matrózok hadikiképzésében tudna segíteni, amit ugye a lord rád bízott még annak idején. De fogd be őket bátran, hagy izzadjanak!
Freemy írta:
Annak meg semmi értelmét nem látom, hogy közösen eljussunk a szigetedre. Egyrészt egyedül tényleg esélytelen lennék, ha meg csapattal mennék, te már ismernéd őket, míg én nem ismerném a tieidet. Mindkét esetben én (illetve csapatom) vallanék kudarcot, te illetve a tieitek meg győzedelmeskednének. Miért is lenne ez jó nekem? És ez még nemes cél szerinted? Ez nemcsak, hogy nem nemes cél, nem is fair!
Dakk szemmel láthatólag elszomorodik, és elgondolkozik. Majd, mint akinek eszébe jut valami, megint fellelkesül, és újból magyarázni kezd a lovagnak:
- Ne, ne térjünk vissza, szeretném, ha megértenél engem előtte, mert az előző kijelentésemmel a becsületembe gázoltál némileg! Ha nem nézném, hogy humi vagy, most ki kéne hívjalak egyikőnk haláláig tartó párviadalra, hogy a becsületemen esett foltot lemoshassam! Így azonban, szerencsére, elég lesz, ha egy kicsit jobban megismered népem szokásait, és talán belátod végül, hogy mennyire jogos, és igaz volt az ajánlatom!
- Mint talán már említettem, a hazámban, nálunk minotauruszok között, a vezetői jogot erővel lehet megszerezni, és megtartani. Így azután vezetőink a legerősebbek közülünk, a legjobb harcosok, a legrátermettebb parancsnokok. Mivel minden kinevezésnél ott van legalább egy Jelenlévő, ha visszatérnék oda, egy szakaszparancsnoki pozíciót jogszerint magamnak követelhetnék. Ám én fejlődtem annyit harci tudásban az évek során, hogy simán századparancsnokságig is eljuthatnék. Vagy talán feljebb is. Erre legalább jók voltak az Arénában töltött évek... Ha együtt mennénk Nighonba, én természetesen segítenélek a csapatod összeválogatásába, és felkészítésébe, tudva, hogy mire számíthatsz majd ott. Megtanítanám nekik, neked, hogyan harcoljatok a vak troglodita öldöklő hordák ellen, miként védekezzetek az égből le-lecsapó hárpiáktól, mit tegyetek, ha a csatamezőn beholder mágusok, vagy meduza íjászok bukkannak fel, milyen páncél a legalkalmasabb a minotaurusz csatabárdok ütéseinek kivédésére, és merre meneküljetek, ha esetleg felbukkan egy hatalmas scorpicore, vagy hasonló csúfság. Természetesen eközben én is képben leszek, hogy mik a csapatod erősségei, és gyengéi. Így biztosan megnyerem a licitálást a többiek előtt...
- A licitálás? Nem hallottál még róla? Akkor ezt is elmondom. Nálunk az a szokás, hogy egy-egy hadi feladatra az azt elvállalni képes parancsnokok (akik legyenek hadurak, századparancsnokok, de akár szakaszparancsnokok is) licitálnak, hogy melyikük képes kevesebb élőerővel, vagy több megkötéssel véghezvinni azt. Ilyen lehet például, hogy az illető nem használ mágiát, vagy nem vet be repülő egységeket, stb. Amikor fogságba estem, a monkok elpusztítására én is licitáltam, és az én ajánlatom nyert. A másik pusztító-szakaszparancsnok nyolc minotauruszt vállalt be az utolsó licit-körbe, de én lementem hétre, és ez alá már nem mert ígérni. Így azután hetedmagammal láttunk nekik, és végül is sikerrel is jártunk.
- Szokatlannak tűnik számodra? Igen, tudom, hogy nálatok a cél a minnél nagyobb sereg kiállítása. Nálunk viszont a licitek hatására az egész sereg sok-sok önállóan cselekedni képes csoportból áll, akik mind más és más feladatot tudnak végrehajtani. Ezért nem tudtatok igazán győzedelmeskedni felettünk sosem! No de visszatérve az ajánlatomra! Miután én pontosan ismerni fogom a csapatod összetételét, nyugodtan lemehetek a végső licitben olyan mélyre, amivel még sikeresen végre tudom hajtani a megállításotokat, de ami alá nem mernek a többiek ígérni. Természetesen, ahogy azt a kultúrált hadviselés szokásai előírják (nem úgy, mint nálatok!), a döntő összecsapás előtt én is részletesen tájékoztatnálak a saját seregem pontos összetételéről, és közösen jelölnénk ki a csatateret is. Az, hogy én fogok győzni, szinte teljesen bizonyos, hiszen számomra csak a győzelem, vagy a halál az elfogadható. Te, lovag létedre gondolom nem adnád meg magad, ami egyébként nagy szégyent jelentene rád nézve, ezért a halálod tény, ahogy az is, hogy a nap felkel minden hajnalon. Ha egyébként győznétek valami csoda folytán, akkor egy újabb sereggel kellene szembe néznétek, ami - az újabb, második, óvatosabb licit hatására valószínüleg már nagyobb lenne - és ami biztosan legyőzne benneteket. Szerintem magad se gondoltad komolyan, hogy össze tudsz akkora sereget gyűjteni, amekkorával egész Nighont legyőzheted?! Mindenesetre, ha igazan, és bátran kűzdesz, halálod után esetleg az a megtiszteltetés érhet, hogy letisztított koponyád az Igazak Csarnokába kerülhet, ahol ezüsttáblát szögelnek a homlokcsontodra, amelyen hősi tetteidet ismertetik. Szerintem ennél nagyobb elismerésben nem is részesülhetnél! Remélem azt nem képzelted, hogy akkora pusztítást végezhetnél hazámban, szedett-vedett seregeddel, hogy maga a Császárnak kelljen veled foglalkoznia!? Bár, ha ezt el tudnád intézni, még esetleg arra is lenne esélyed, hogy a legfőbb megtisztelés jeleként, koponyádat beépítik a Csonttrónusba, amin az istencsászár uralkodik. Nos? Így hogy tetszik az ajánlatom?