Üdv mindenkinek!
A jó múltkorában épp netközelbe keveredvén - a rendszeres internet-hozzáférésem sajnos február közepén megszűnt - letöltöttem és hazavittem a multimap készítő versenyre alkotott térképeket (na meg az értékeléseket is). Előbbiek jó részét végigjátszottam, utóbbiakat elolvastam, és valamit nem értek. De azt nagyon.
Elöljáróban annyit, hogy sosem játszottam "multiplaját", és sosem készítettem RoE térképet. Először nem is értettem, hogy mi a fészkesnek van szükség a játékban nem kívánt dolgoknak ilyen bonyolult módon való letiltására az elérhetetlen helyekre biggyesztéssel, mikor sokkal áccerűbb lenne menüből. Aztán megpróbáltam...

(Mint említettem, már a legelső pályakészítő próbálkozásom anno "marharégen" SoD verzióban készült.)
Tehát amit nem értek: a makacs ragaszkodást ahhoz a feltételhez, hogy ha multi versenytérkép, akkor csak RoE. Igen, igen, ismerem a fő (vagy inkább egyetlen?) érvet, hogy sokaknak csak a játék RoE verziója van meg, és csak azt ismerik, és hátrányban lennének a többiekkel szemben...
CSAKHOGY miközben a beérkezett pályamívekkel játszottam (RoE térképek Complete alatt játszva), rendszeresen a következőket tapasztaltam:
- a játék elején simán választhattam a confluxot, ami nincs a RoE-ban
- az összes RoE-ban nem létező hős elérhető volt
- mivel a táposabb ereklyék jó része le volt tiltva, viszont az "elmaradhatatlan" Sárkány-utópiák scriptje "előírja" hogy húzós ereklyéket osztogassanak, így aztán a program abból választ előszeretettel ami "szabad préda" - a kombókból. A RoE szerkesztőjével ugyebár csak azt lehet letiltani, amit ismer a szerencsétlen... Így esett, hogy nálam általában az Angyali Szövetség kardja volt, míg az ellen Armageddon's Blade-del szaladgált. Időnként "leesett" egy-egy "Sárkány Tata Hatalma", vagy Mesterlövész Íj. Cornucopia, Statue of Legion, vagy Admirális kalpagja szinte mindig volt.
Ezek után humorosan hat kifogásolni egy esetleg bentmaradt Armageddon varázslatot, és egyensúlyról beszélni sincs sok értelme. Persze, mint az elején írtam, nem tudom hogyan zajlik egy ilyen verseny. Pusztán a rendszeresen elhangzó kérés/felhívás - miszerint aki tud gépet hozni az hozzon - alapján gondolom, hogy ezekre a "vitt" gépekre amúgy "alapból" már fel van telepítve a H3, mégpedig különböző verziókban. Ha összekerül egy "RoE-s" meg egy "Complete-s" gép, akkor az utóbbinál ülő játékos a RoE szerkesztő korlátai miatt elképesztő előnybe kerülne, akármilyen tehetséges és tisztességes is volt az adott pálya készítője. Vagy ezt úgy oldjátok meg, hogy a vitt gépekről nemes egyszerűséggel lezúzzátok a magasabb verziószámú játékot? Mer' akkor nem szóltam, azt is halkan...
Ellenben, ha a versenytérképek SoD verzióban készülnének, minden egyes (multipályákon) nemkívánatos dolgot (ereklyét, varázslatot, hőst) megbízhatóan, menüből le lehetne tiltani, nem kéne tökölni elzárt területekkel, börtönökkel, remetekunyhókkal. Még a Fluxot is, ha ragaszkodunk a RoE fílinghez, igaz azt városonként külön kell megcsinálni. Megkockáztatom, hogy SoD verzióban korrektebb "RoE-s" (csak RoE elemeket tartalmazó, a játék későbbi változataival is "RoE-ként viselkedő") mapot lehet készíteni, mint az eredetiben. Van persze hátránya is: csak SoD/Complete alatt műxik, így bizonyos vitt gépekre fel kellene azt installálni... Valszeg hülye ötlet, különben már megvalósítottátok volna. A dolog jogi oldalát nem néztem, hiszen verseny végeztével le lehet szedni a magasabb verziót.
Na végül is mindegy, csak kibic vagyok a pálya széléről, aki furcsa dolgot tapasztalt, amin eltűnődött és azt megosztotta a közzel... (Akár akarta a köz, akár nem

)
Kivagyoq