Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 738 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 12:05 

Beorn the Shapeshifter írta:
Catnak igaza van!

Én ezt mindig tudtam. :P :P :P

Cat

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 12:13 

bogpista írta:
A 4. vizijármű 1 tengeralattjáró. Egy tetraédert alkotnak a hajók.

Így van! Egy tengeralattjáró!
Mindegyik egyforma távolságra volt a többitől! :D

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 12:27 

Gratulálok Pistike! :P :P :P Cat

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 12:30 

Egy picit nehezebb feladványom is van! :D

Egy edénybe kimérünk 1 liter vizet, egy másikba pontosan ugyanannyi bort, majd az első edényből átmérünk a másodikba egy pohárnyi vizet, és jól összekeverjük a borral. A keverékből pontosan ugyanannyi térfogatnyit kimérünk, mint amennyit a borhoz töltöttünk, és beletöltjük az első edénybe.
:?: A vizesedényben lesz több a borból vagy a borosedényben több a vízből?
:shock: Van valami, amit fölöslegesen hangsúlyoztam ki a feladatban. Mi az?

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 12:30 

Köcönöm cépen :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 13:19 

Freemy írta:

Jóvanna. Lehet akkor tengeralattjáró is. De azért a hidroplánért egy fél pontot! Naaaaa! A tetraéder evidens volt (ugyan úgy, mint a "hogy lehet 6 gyufából 4, egyenlő oldalú háromszöget csinálni"-nál).

Másik megoldás: a vizesedényben lesz több bor, a borosedényben meg kevesebb víz. Szerintem a felesleges az 1 liter volt. A lényeg az lett volna, szvsz, hogy a merőedényke kisebb, mint a víz össztérfogata. De lehet, hogy (már megint) tévedek... :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 14:10 

Beorn the Shapeshifter írta:
Freemy írta:

Jóvanna. Lehet akkor tengeralattjáró is. De azért a hidroplánért egy fél pontot! Naaaaa! A tetraéder evidens volt (ugyan úgy, mint a "hogy lehet 6 gyufából 4, egyenlő oldalú háromszöget csinálni"-nál).

Másik megoldás: a vizesedényben lesz több bor, a borosedényben meg kevesebb víz. Szerintem a felesleges az 1 liter volt. A lényeg az lett volna, szvsz, hogy a merőedényke kisebb, mint a víz össztérfogata. De lehet, hogy (már megint) tévedek... :roll:

Azért nem fogadom el az elsőnél a hidroplánt, mert meg volt szabva, hogy vízi jármű!!!

A másik megoldáson agyalj még egy picit! Még nem az igazi! :lol:

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 14:25 

A la Beorn: MAJDNEM jó! :lol: :lol: :lol: Cat

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 17:05 

zolirobi írta:
Nem vagy egyedül, Laca. Én már az elején elvesztem :lol:

A föágon van 38+ 1 zsák. A mellékágon +2.
Az elsö mérésben a 38+1 zsák van a mérlegen. Ha egyensúlyban van, akkor a +2 zsák között lesz a hamis. Gondolom, ez idáig rendben van.

Ha az elsö mérésben kibillen a mérleg, akkor a hamis az elsö 39 zsák között van. A következö mérésben a 39. zsákból nem teszünk fel semmit, helyette az ebben az esetben biztosan valódi 40.-41. zsákból szedünk ki érméket.

Ha a második mérésben a mérleg egyensúlyba kerül, akkor ez azért van, mert a 39. zsákban volt a hamis arany.

Ha a mérleg mindkétszer kibillent, akkor a hamis arany az elsö 38 zsák között van.

Miért 38? Zsákonként öt aranyunk van, ha mindkét mérésben rakunk fel belöle aranyat, akkor mindkétszer 1-5 aranyat teszünk fel. Ez összesen 5*5=25 lehetöség lenne. De vannak olyan párosítások, amiknél a mérési eredmény nem lenne egyértelmü.

jelölés:
pl. ha az 1. zsákból az 1. mérésben 1, és a másodikban 2 aranyat teszünk fel,akkor az 1. zsákhoz az (1,2) számpár tartozik.
Ha a mért súlykülönbségek aránya 1:2, akkor a hamis arany olyan zsákban volt, amihez az (1,2), vagy valamelyik többszöröse a (2,4), (3,6) stb. tartozik.

Nem egyértelmü mérési eredmény: pl. az (1,2) nem különböztethetö meg a (2,4)-töl, mert nem tudjuk, hogy a hamis és valódi arany súlya között mekkora különbség van. Itt pl. 1*2=2, 2*2=4, röviden
(1,2)*2=(2,4).
/ Csak mérnököknek: ezek itt lineárisan függö vektorok/

Ha az ilyen, egymással összetéveszthetö mérési eredménnyel járó számpárok közül csak eggyet tartunk meg, akkor a 25 variációból 19 marad.
/ Kizárólag matekzseniknek: az {1;5}² véges vektortér maximális elemszámú, 0 összegü, lineárisan független vektorokból álló altereinek elemszáma 19/

A két mérés alapján egyértelmüen meghatározható, hogy a hamis arany a 19 zsák közül melyikben volt.
Ezt még meg lehet duplázni 38-ra. Két csoportba teszünk 19-19 zsákot.
Ha a hamis aranyakat tartalmazó zsákból mindkétszer ugyanarra a mérlegkarra pakolunk érméket, akkor a mérleg mindkétszer ugyanarra az oldalra billen ki. Ha egyszer az egyik, egyszer a másik oldalra pakolunk belöle, akkor a mérleg is egyszer erre, egyszer arra billen ki.
A súlykülönbség elöjelet vált.

Ezt használjuk ki. Az egyforma számpárokhoz tartozó zsákok közül az egyiket ugyanazon az oldalon mérjük mindkétszer, a másikat meg nem.
Ezt úgy kell csinálni, hogy az átpakolás után a mérleg két oldalára kerülö aranyak száma a második mérésben is kb. egyenlö legyen. A darabszámot a 40.-41. zsákból vett érmékkel egyensúlyozzuk ki.

Így a mért súlykülönbségek nagysága alapján meg tudom mondani, hogy melyik két zsákban lehetett a hamis arany a két, 19 zsákot tartalmazó csoportokon belül, a súlykülönbség elöjelváltásából/azonos elöjeléböl meg azt, hogy melyikben a két zsák közül. 8)

Három mérés esetén a megoldásom 500 felett van. Aki kíváncsi rá, feltettem a feladatot a KÖMAL honlapra. (komal.hu)
Ott is a "biliárdgolyók és más méricskélös feladatok" topikba.
Elöbb-utóbb meg lesz oldva.

Béke legyen veletek, és sok master gremlin..

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 17:13 

Így már érthetőbb. Sajnos nem vagyok matekzseni, így fejben nem tudtam ellenőrizni a leírtakat, de elhiszem.
Elvileg jónak kell lennie, gyakorlatilag meg kéne nézni, mit hogy csinálsz. (aztán hátha jut némi lehulló aranytallér nekem is... :lol: )

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: re: Freemy
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 17:38 

Konkrétan a második mérés kiosztása, például:

Ki lett zárva a (2,2), (2,4), (3,3), (4,2), (4,4), (5,5).
A balra pakolt 1. csoport (1.-19. zsák) (1,1) számpárját cserélem (2,2)-re.
Az elsö mérésben a 39. zsákból egy arany volt a jobb karon.

A második mérésben a következö oldalcserék lesznek,a (,)-t elhagyva:
Balról jobbra az 11, 12, 13, 14,15, 21,23,25,31,32, és
Jobbról balra: 34,35, 41, 43,45,51,52,53,54 számpárokhoz tartozó zsákok.
A mérleg két karján így egyenlö számú érme lesz a második mérésben is.
Darabszám kiegyenlítésre nincs is szükség.

Azért 3 mérésre adtam fel, mert arra könyebb megoldani, mint kettöre.
Nem kell hozzá ez az asszimetrikus oldalcserés trükk.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 17:43 

Rendben.
Most próbáld megfejteni az én feladványomat is! Hátha neked sikerül, mert ez nehezebb, mint a korábbi, éppen ezért benned látok leginkább ez irányban fantáziát! :D

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 17:53 

Király!!!!!
Yeah!!!
Én is ilyesmin törtem a fejem, csak megmondtad mielőtt a végére értem volna :cry: .

Aki nem érti doom3d magyarázatát próbálja így, ugyanaz az elv gyökere - szerintem. Tehát vizuális típusoknak:

Én úgy képzeltem el hogy egy 5*5-ös "sakktáblára" teszem az érméket és minden mező 1-1 zsáké. (csináljunk gyorsan egy 5*5-ös excel táblát és írjuk teli 1-től 5 ig) Az a oszlopba 5-öt teszek, a b-be 4et...és így tovább. A másik serpenyőt ugyanígy teszem fel. Végül is nem szükséges rendszert tenni bele, lényeg hogy el ne tévezd a folytatást!
Megnézed mennyire tér ki a mérleg, húzok egy rovátkát a skálán!

Ezután újra felrakom a sakktáblát - még két excel tábla, a 3. minden mezője egyenlő az első tábla 1a mezője / második tábla 1a. Ezután kitöltöm a 2. táblát. -úgy hogy a hármas táblában minden hányados csak egyszer szerepeljen! (lesz ott 0,5; 2; 0,33333; 4; stb. van ami többször is)

Ahol a hányadosok egyenlő azokból csak 1-et tarthatunk meg, nekem 6 mezőt kellett ezért törölni az 5*5-ös táblából. Tehát 19 marad mindkét serpenyőben!!! (Mindkét serpenyőt ugyanúgy kell felpakolni mindkétszer!)

2*19, aki figyel láthatja hogy én itt érintem a mágikus 38-as számot.... :)

A második mérés után is húzok egy rovátkát a mérleg skáláján.A két rovátka távolsága a mérleg skáláján a 0-tól egymáshoz viszonyítva egy aránypárt ad. A 3. excel táblánk aránypárjai közül egyet! Ezért vigyáztunk hogy mindegyik csak egyszer legyen..... 8)

Már csak le kell olvasnunk hogy pl.: első mérés aránya a másodikhoz 2:3-hoz :arrow: az excel tábla c3 mezője tehát tudom melyik zsák! Én ott akadtam el hogy nálam ez még mindig két zsákot ad meg, ezért kell egy mérés hogy tudjan a kettő közül melyik... :(

SZvsz az aránypár a kulcs....

Nowan.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 18:04 

Freemy írta:

Egy edénybe kimérünk 1 liter vizet, egy másikba pontosan ugyanannyi bort, majd az első edényből átmérünk a másodikba egy pohárnyi vizet, és jól összekeverjük a borral. A keverékből pontosan ugyanannyi térfogatnyit kimérünk, mint amennyit a borhoz töltöttünk, és beletöltjük az első edénybe.

A második lépés után a két keverék térfogata egyenlö.
Ezért elég a koncentrációkat összehasonlítani.

Ha az összes vizet átöntöd, és utána a fele keveréket vissza, akkor a két edényben a koncentrációk egyenlöek lesznek. Ha kevesebbet öntesz át, akkor a koncentrációváltozás is kisebb lesz.

Elég lett volna megadni, hogy a két edényben kezdetben egyenlö mennyiségü folyadék volt, a keveredés teljes, és a két lépésben egyenlö mennyiséget öntöttünk át.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 18:18 

doom3d írta:
Freemy írta:

A második lépés után a két keverék térfogata egyenlö.
Ezért elég a koncentrációkat összehasonlítani.

Ha az összes vizet átöntöd, és utána a fele keveréket vissza, akkor a két edényben a koncentrációk egyenlöek lesznek. Ha kevesebbet öntesz át, akkor a koncentrációváltozás is kisebb lesz.

Elég lett volna megadni, hogy a két edényben kezdetben egyenlö mennyiségü folyadék volt, a keveredés teljes, és a két lépésben egyenlö mennyiséget öntöttünk át.

Úgy látom nem tudok olyan feladványt adni, amire ne lenne tökéletes megfejtés. Ez az! Mindkét kérdésre kielégítő választ adtál. Csak nem ismerted már a feladványt :?:

Egyébként először én sem gondoltam volna, hogy egyenlőre jön ki. Én a boros edényre saccoltam, hogy abban lesz több víz, de aztán a számolás során meglepődtem. :D

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 18:25 

A jó matematikus mindig lusta.
Könnyebb megoldani, mint utánanézni a tengernyi irodalomban. 8)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 18:37 

:lol: :D :lol:

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 22:15 

Újabb feladvány:

Adott két személy: Végh Béla és Ebéd Elek. :D
Leveleznek egymással és Bélánknak ki kell találnia Elek életkorát.
Elek ezt írja Bélának:
"Kedves Végh Béla!
Először is engedde meg, hogy bemutatkozzam. Ebéd Elek vagyok, címemet megtalálod a borítékon. Azt, hogy hány éves vagyok, a következőkből tudhatod meg:
Három testvérem van, Virág, Pista és Jolán. Mind a négyen más-más korúak vagyunk, de azért nagyon jól megértjük egymást. Különös véletlen, de mind a négyünknek tegnap volt a születésnapja. Egy másik érdekesség az, hogy két testvérem is szökőévben született. Közülünk a legfiatalabb 16, a legidősebb 21 éves. Két évvel idősebb testvérem van, de egy évvel idősebb nincs.
Mindez elég ahhoz, hogy meg tudd mondani az életkoromat."

Sajnos, mi nem tudjuk megállapítani, hogy hány éves volt Elek akkor, amikor ezt a levelet írta. Végh Béla azonban pontosan ki tudta következtetni. Hogyan?

Freemy

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 19 hétf., 22:19 

Freemy írta:
Sajnos, mi nem tudjuk megállapítani, hogy hány éves volt Elek akkor, amikor ezt a levelet írta. Végh Béla azonban pontosan ki tudta következtetni. Hogyan?

Elek címe rajta van a borítékon, tehát meglátogatta őt :lol:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2005 dec. 20 kedd, 4:41 

Freemy: 19 éves.

Zolirobi: Te Beorn-től tanulsz??????!!!!!!!!!!!!!! :shock:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 738 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]