No, meg is koppantottam mind a kettőt. Tehát (bocsi, kicsit magyartalan lett, meg nehezen érthető talán...

):
Warcraft társasjáték
Nagyon jól átjön az eredeti Warcraft-feeling. A játéktér különböző méretű (azaz darabszámú) hexa mezőkből összeállított, tetszőlegesen variálható pálya (ráadásul két oldalas). Lányegében pár ojjektum van csak rajta:
- induló város
- erdő (ahol fát lehet termelni)
- aranybánya
- hegy
- és pontot érő elfoglalandó ojjektum
A játékot a W3 4 faja játsza: emberek, orkok (rulez!), élőholtak és éji elfek. A figurák fából vannak, három féle egység létezik: gyalogos, "lövős", és repülő. Ezen kívül mindenki előtt van egy városközpont, amihez a kitermelt fáért és aranyért épületeket építhetünk, amiben seregeket tenyészthetünk kifele. Eközben a seregeinket is fejlesztgethetjük tovább: jó pénzért egy szinttel megnő az összes, pályán lévő egyik féle egységünk, aminek alapkövetelménye bizonyos mennyiségű épület megléte. Így pl. a 2-es harci értékű íjász egységeket egy jófajta uppgrade-el egy sec alatt 3-as értékűre fejlesztjük. A fejlesztések lehetséges mennyisége népekhez kötött: összesen 9 van, de az elfek pl. 4 íjász fejlesztéssel rendelkeznek, de csak 2 közelharcossal, az orkok meg pont fordítva. Az emberek és élőholtak szépen 3-3-al minden kategóriában. A fejlesztések eredményeként ráadásul nem csak a lények támadóértéke nő, hanem néhánynak van különleges képessége is, sőt, ha egy "ágon" befejeztük a fejlesztést, azért is jár győzelmi pont.
A harcmezőn mozgatjuk a figurákat (megadott szabályok szerint), és ha találkoznak, csatára kerül a sor. A csatában minden a harcmező hexáján, és a környező 6 hexán lévő támadó és védő sereg részt vesz. Csata közben kártyákat húznak, meg van határozva a sorrend (íjászharc, repülők támadása, gyalogosharc), és egyszerű D6-tal dobják hogy egy-egy egység talált-e, vagy nem.
Értékelés: viszonylag egyszerű, de nagyszerű szabályok, Warcraft-feeling ezerrel, változatosság, és megfelelő startégiai mélység a harcok terén, bár igen sok függ a szerencsétől!
Rúnamester
Remek játék, amely egy hexa mezőkre osztott, de fix, kihajtogathatós térképen (játéktáblán) játszódik. A táblán vannak a kalandhelyek, a városok, meg az egyéb ojjektumok. Mindenki választ a lehetséges 12-ből egy hőst magának, amihez nem csak egy, a hős tulajdonságait leíró kártya jár, hanem egy műanyag figura is! Ugyan nem üti meg a Citadell minőséget, de naon király, feldobja a hangulatot rendesen! A hősök között van ork barbártól kezdve a harcművész csajig minden.
A hősök speckó dobókockákat elhajítva (mindenféle gyanús ábrák vannak rajta) mozoghatnak a pályán, és ha betévednek egy ojjektumba, akkor (amolyan Munchkin-stílusban, csak persze sokkal-sokkal szinvonalasabban) felhúznak egy kalandlapot. Ez leírja, hogy mivel találkoztak, milyen dobásokra van szükség a kaland teljesítéséhez (pl. zárnyitás 14) - a játékhoz 2 D10-et adtak - milyen szörnyeket kell legyőzni a lapozgatós kalandjátékok stílusában, és milyen jutalom üti a hős mancsát. A tárgyakat, kincseket szintén kártyák jelölik (nagyon király a grafika!!!!!), amik persze újabb tápokat adnak (pl. +2 támadásra, stb...). Az nyer, akinek a legerősebb hőse lesz egy megadott idő után - ha jól tudom.
Értékelés: ugyan még nem olvastam részletesen végig a szabálykönyvet, de jópofa gamének néz ki, amolyan átmenet a lapozgatós könyvek, és az igazi RPG között. Egyetlen hátránya talán, hogy kicsit túl sok giz-gaz zsetont mellékeltek hozzá, bár - szerintem - ezek nagy része egy papír és egy cerúza (radír) segítségével a játék során kihagyható. Ja, és a figurák naon frappánsak (társasjáték-viszonylatban!).
Trónok harca
A végére hagytam a legigéretesebb darabot! Ugyan nem Angliában játszódik (bocs!), hanem egy fantasy szigeten - állítólag egy könyvtrilógia játszódik itt, de, bevallom, nem tudok róla semmit - ahol 5 nemes klán kűzd a hatalomért. A Játék első olvasatban zseniálisnak tűnik!!! Ugyanis NINCS HOZZÁ DOBÓKOCKA, így a szerencse kizárva, a győzelem egyedül a játékos taktikai érzékén múlik!!! A parancsokat a seregeinknek úgy adhatjuk ki (amolyan Diplomacy-utánérzés), hogy a megfelelő parancs-zsetonjaink közül (támadás, mozgás, védelem, stb..., de korlátozott számban!) melléjük helyezünk egyet-egyet fejjel lefelé. Ezután jön az összeolvasás, ami során az erősebb (nagyobb) sereg győzi le a kisebbet. Persze ezt még számtalan bevethető, menet közben húzható kártyával lehet megspékelni, és a hőseink (nemeseink) is befolyásolják a csata kimenetelét.
A játék célja a minél nagyobb befolyás megszerzése, amihez városokat kell elfoglalni, és ravasz politikai manővereket kell végezni.
Értékelés: elsőre ez a No1, majd ha kiveséztem, írok még róla, de nagyon ígéretesnek tűnik!!!