No, eljött az idő a kérdések megfelelésére. Sajnos egy helyes válasz sem érkezett (a 3. kérdésre Cat által adotton kívül), úgyhogy az értékes tárgynyereményeket kénytelen vagyok megtartani.
Catnak meg gratula!
Csak Hellblood kedvéért, aki - köztudottan - csak a legutolós hozzászólást képes elolvasni

megismétlem a kérdéseket is. Kezdjük a másodikkal!
"Két bölcs ember vitatkozik azon, hogy melyikük az okosabb. Elmennek a főbölcshöz aki elővesz egy kerek asztalt, és mind a kettőjüknek ad egy-egy zsák ugyan olyan pénzérmét (mondjuk egy euróst). Kijelenti, hogy felváltva pakoljanak pénzérméket az asztalra, mindegyikük egyet-egyet. Az asztalra bárhová tehetnek érméket úgy, hogy egy már lenn lévő érmére nem lehet rátenni az újat, csak legfeljebb a mellé. Az lesz a vesztes, akinek a pénzérméje először leesik az asztalról. Az első bölcs letesz az asztalra egy érmét. A másik erre megszólal: "Nyertél!" Mire a főbölcs: "Mindketten ugyan olyan okosak vagytok!"
Kérdés: Miért?"
A kulcsszavak itt a "bölcs" és a "kerek asztal" voltak. Laca majdnem eltalálta!

Nos. Az első bölcs az asztal
közepére tette az érméjét. Ettől kezdve a másik bárhová is teszi a sajátjait, mindig lesz neki tükörszimmetrikusan egy szabad helye, ahová ő még tud érmét tenni, így biztos a másik veszít. A másik bölcs azonban rájött erre a trükkre, így lettek mindketten egyformán okosak
Az első kérdés pedig így szólt:
"Három igen bölcs kádi összevitatkozik azon, hogy melyikük a legbölcsebb. Végül is, mivel nem tudnak dülőre jutni, elmennek a főkádihoz, aki szintén okos ember hírében áll. A főkádi a következő feladatot eszeli ki nekik. Felmutat öt tök egyforma, nagykarimájú kalapot, amik közül háromra fekete, kettőre arany bokrétát tűz. Közli a férfiakkal, hogy most lekapcsolja a villanyt, mindegyikük fejére tesz egy-egy kalapot, és a másik kettőt elrejti. Az lesz hármójuk közül a legokosabb, aki legelőször kitalálja, milyen bokrétájú sapi van a fején. Így is tesznek. A főkádi eldugja a két aranybojtos kalapot, és mind a három fejére egy-egy fekete bojtos sapkát tesz. Amint világos lesz, a kádik nézik egymást egy ideig, majd az egyik váratlanül felkiált: "Az én fejemen fekete bokrétás kalap van!" Mire a főkádi: "Te vagy a legokosabb hármótok közül!"
A kérdés: honnan jött rá?
Axiómák:
1.) a kádik a saját kalapjukat nem vehették le, és a karimától a saját bokrétájukat nem láthatják
2.) egyikük sem csalt, egyikük sem lát a sötétben, stb. sületlenségek
3.) nincs tükör, vagy tükröződő felület a szobában
4.) nem nézhetik meg az elrejtett kalapokat "
A kulcsszavak itt is a "bölcs", illetve a "nézegetik egymást egy ideig" voltak. Nevezzük a bölcseket A, B, C-nek. "A" bölcs, aki a leggyorsabban rájött a megoldásra, így okoskodott: Ha az én fejemen arany bokrétás kalap lenne, akkor mind a két másik bölcs (B és C) egy fekete és egy arany bokrétájú kalapot látna. Ebben az esetben mondjuk B bölcs így okoskodhatna: mivel én egy arany és egy fekete bokrétájú kalapot látok, akkor ha az én fejemen is arany bokrétájú kalap lenne, akkor C bölcs ebben az esetben két arany bokrétát látna, így azonnal felkiáltott volna, hogy az ő fején fekete bokrétájú kalap van. Mivel C bölcs nem kiáltott fel, így B bölcs úgy okoskodott, hogy az ő fején nem lehet arany bokréta, csak fekete. Ám mivel B bölcs sem kiáltott fel, ezért NEM láthat egy arany és egy fekete bokrétájú kalapot, csak két feketét, tehát "A" bölcs fején fekete bokrétájú kalapnak kell lennie. Bármelyik bölcs rájöhetett volna egy idő után a megoldásra, csak éppen "A" volt a leggyorsabb, azaz a legbölcsebb. Remélem világos voltam!