Üdvözlet!
Először is elnézést kérek, az alábbiakban lehet, néha túl erős kifejezéseket fogok használni, mert egy kicsit felhúztam magam a Heroes 6 játékon. Szintén elnézést a más játékokkal való összehasonlítgatásokért.
Mindenesetre meg kell jegyeznem itt az elején, hogy a H6 játékmenet tekintetében szerintem nagyon jóra sikeredett, az újítások nálam beváltak, nagy piros pont ezért a játék designereinek!
Ám nem mehetek el amellett, hogy a sokezer magyar rénes forintért megvásárolt,
jogtiszta termék, feltelepítve egy olyan - szintén
jogtiszta - rendszerre (XP), ami szerepel az ajánlott oprendszerek között, egy olyan vasra, ami bőven az ajánlott konfiguráció felett van (legutolsó frissítésekkel, driverekkel), a programozó-kódolók hiányosságai, hibái, az Ubisoft korbácsosai miatt (az elkészülés előtt jó pár hónappal meg kellett jelennie) ebben a formában még finoman fogalmazva is félig sincs kész! Ám az már különösen bosszantó, hogy az azóta kiadott 541 !! MB 1.1-es, tizenvalahány MB 1.11-es, 280 MB körüli 1.2-es és egy szintén apró 1.21-es patch után is, több, mint két hónappal a megjelenés után, még mindig vannak benne olyan hibák, amik szinte élvezhetetlenné, játszhatatlanná teszik az egész, amúgy remek gammát! Ezen kívül számtalan olyan apró- és kevésbé apró, igen bosszantó játéktervezési hiba is belekerült, amitől néha már a falra tudnék mászni. Nézzük ezeket részletesebben.
A jó tanácsokat megfogadva, mindent végrehajtottam, amit írtatok. Felvettem 3 GB-ra a lapozófájlt (eddig is akörül volt), kikapcsoltam az automata újraindítást, de mindez nem segített rajta: fél-háromnegyed óránként, a nekró várakban turkálva kékre fagyott az egész. Ez így KAKI!!! (Ugyan az a dll-hiba, ami fent már említve lett.)
Lekaptam az egész játékot, újra raktam, és csak 1.1-re patcheltem fel másodjára, mert valaki írta, hogy azzal nem volt gond. Persze az 1.21-ben elkezdett nekró kampány mentései elvesztek a reinstall során (nem tudom miért, mert a beveztő kampányé megmaradtak), úgyhogy lehetett újra kezdeni. Cserébe az első két pályán kék halál nem is fordult elő, csupán egyes csaták közben lépett ki a game a bejelentkező képernyőre (ám ez még messze nem rendszerösszeomlás). A harmadik pályán viszont megint kezdődött a kékhalál-hullám, hatszor omlott össze a rendszer, mire végeztem vele. Ennek vajon mi az oka???!!! Úgyhogy megint fel lett patchelve 1.21-re, úgy látszik, nem oszt, nem szoroz.
Mivel elég sokszor láttam a játék betöltő képernyőit, nem egészen értem, hogy mi a bánatért így oldották meg a dolgot, ahogy?!
1.) Az automata patch jó ötletnek tűnik elsőre… másodikra már kevésbé. Egyrészt, mi a bánatért csak egy patchet tesz fel? Miért nem az aktuális, végső patchet? Egy patch után meg indul is a game elfele. Úgyhogy kilép, újra autopatch, megint kilép… BOSSZANTÓ! Másrészt mi a bánatért nem kaphatjuk meg a patchet letölthető formában? Hogy fogunk így a játékkal teszem azt tíz év múlva játszani, amikor már sehol nem lesz a Conflux, az Ubi patch szervere, stb??? Ráadásul ezzel az elcseszett megoldással ismét letöltögethettem mind a majdnem egy giga anyagot a reinstall után, ami szintén bosszantó dolog! Ha ott sorakozna a négy patch file letöltve, elmenthető, dvd-re írható formában, ez nem lenne gond!
2.) A játék indítása után ugye felugrik egy kis ablak, szép színes, és kerregteti a frissítés keresése menüt. Minek?! A csupán 1.1-re felpatchelt játéknál sem talált új frissítést! Felesleges, bosszantó, időt rabló, idegesítő!
3.) Ez után következik a regisztrációs ablak, ahol ugye hiába jelölöm be a négyzetecskét, nem akarja megjegyezni a nevemet és a jelszót! Idegesítő, buta hiba! Főleg úgy, hogy fél óránként kell a játékot újra indítani a dll-hiba miatt!
4.) Jön a színes-szagos, online hírekkel teli - szerintem totálisan felesleges - ablak, és a szintén kikapcsolhatatlan mentések szinkronizálása! Mi a bánat ez???!!! Hova szinkronizál? Ki kérte rá? Miért? Buta-buta-idegesítő-idegesítő!!!
5.) Végre elindul a játék. Oké, hogy elsőre végig kellett nézni a készítőket, és a bevezető videót. Ez általában minden játékban így van (pl. WoW), de hogy a sokadik újraindításnál se tudjam Esc-el elnyomni, csak miután az Ubi-logó és a Might&Magic felirat megjelent, az rohadtul idegesítő!!! (Próbáljátok meg félóránként újra indítani a gémet, rájöttök, miről beszélek, mitől akadtam ki…)
6.) Töltőképernyő. Szép, hangulatos képek. De könyörgöm! Miért kell mindig egy gombot megnyomni a folytatáshoz???!!! Azt az egy mondatot már kívülről fújom, minek ezzel is lassítani a betöltődést??!!
7.) És elkezd töltődni végre a mentett állás. Hosszan-nagyon hosszan. Szerintem ezt a kóderek nagyon elcseszték, mert viccpalacsinta az, hogy a Fallout 3 húsztrillió poligonját az előttem ugrabugráló 8 szupermutánssal egy „fitty” alatt betölti, a King’s Bounty hasonló kaliberű játék állását egy másik „fitty” alatt, és addig ez a grafikailag azért nem is annyira a hű-de-nagyon-lesett-az-állam kategóriába tartozó stratégiai gamma állása vagy egy fél percig tart, míg teljesen betöltődik. Szép lassan épül fel a pálya, teszi fel a hegyeket, városokat, hősöket, stb… És ne mondjátok, hogy kevés a RAM, mert a játék dobozán 1,5 GB (2,0 GB ajánlott) szerepel! Bosszantó, idegesítő, buta, rosszul kódolt hiba!!!
8.) Az már csak hab a tortán, hogy a kampány képernyőn a ”Folytatás” gombra kattintva, még véletlenül sem a legutolsó mentett állást tölti be, ha vannak F5-ös, és manuálisan elmentett állásaid is!
9.) Az is csak apróság, hogy a csaták szörnyhangjai a csata-sebesség felgyorsításával szintén felgyorsulnak, a lények fejhangon visítanak a győzelem után, a jóízű, győzedelmes bömbölés helyett.
Mindez annak a tükrében nagyon idegesítő, hogy a már említett King’s Bounty-t ugye a játék angolszász megjelenése után másfél hónappal kaptuk meg magyarul, ami már egyúttal az 1.65-ös patchet is tartalmazta, és egy-két fordítási elíráson kívül más, játékbeli hibát NEM tartalmazott! Nem volt benne rendszerösszeomlás, kifagyás, teljesíthetetlen küldetés! A WoW szintén nem apró gamma, 11 millió játékossal, összetett online játékrendszerrel. Egy-egy nagyobb patch után (ami ugye 1,5 GB-os is lehet - viszont cserébe iszonyú mennyiségű újítást, új raideket, komplett új rendszert tartalmaz), azaz tulajdonképpen majdnem egy teljesen új játéknak felel meg, egy, maximum két nap elteltével javítják a kisebb-nagyobb, benne maradt hibákat, és pár héten belül a maradék aprókat! Heroes-nál úgy látszik nem ez a cél!
A fentiek főként azért hihetetlenül idegesítők, mert maga a játék nagyon jó lett! Magával ragad, bejön a csak-még-egy-kört feeling, és tényleg szeretnék vele játszani! Ha rossz játék lenne, már a kukába hajítottam volna az install dvd-t, mielőtt egy rohamkéssel kicsit átalakítottam volna az ezüst-bevonatot rajta…
Úgyhogy azért én még reménykedem… De mondjuk kicsit nagyobb ütemben kéne dolgozni a játék kijavításán.