Semmi baj, valahogy összehoztam az én sztorimmal! Mondjuk én nagyon nem is akartam tájolni magamat. Csak sodródtam az árral...
- Így azért mindjárt más! -mondja Theodorus. Már azt hittem, itt akarnak hagyni... Had jöjjön az a kötél! Megkötözöm én úgy, hogy még véletlenül se hagyhassuk el!
Amint kész van a kötözéssel, lovagunk ismét megragadja a kötéllétrát és bízik abban, hogy nincs több meglepetése újdonsült útitársainak. Sajnos téved... De erről majd picit később...
Amint felér a hajóra, üdvözli a két új arcot. Ekkor finoman szólva bár, de a kabinjába küldi őket a parancsnok. Nem nagyon van kedvük most ismét elzárkózni a külvilág elől, ezért nem is mennek azonnal, mondván jó itt picit leülni és nézelődni, hiszen visszajött az életkedvük. Picit pakolásznak is a fedélzeten, csapra verik a hordót, és egy-egy poharat kérnek a matróztól. Ő természetesen mielőtt elfoglalná megszokottnak tűnő helyét, hoz öt poharat, Alexander pedig töltene is mindenkinek egy adagot. Ő mindig csak úgy hívja ezt, hogy a "tőtés". Meg is kérdezi mindenkitől, mielőtt töltene, hogy
- Ki kér egy tőtést?
Nemleges válasz nem érkezik, így mindenki kap egy-egy pohár jó bort. „Egészségetekre!” –mondja Alex.
Bár nem mondják, kinézetük nem csal, látszik, hogy mindkét új barátnak ízlik a nedű. Ekkor elkezdődik az az újabb meglepetés, amit Theodorus szeretett volna elkerülni. Kiderül, hogy nem tudják, merre is van pontosan az arra... Petrus meg is jegyzi:
- Csak nem azt akarják mondani, hogy nem tudják, merre van a hajójuk?!
- Dehogynem tudjuk - replikázik a matróz. - Hogyne tudnánk! Nyugatra!
- Mármint, hogy délnyugatra! - így a fedélzetmester.
Pár pillanat múlva:
- Nem hoztak magukkal valami szextáns félét - próbálkozik a másik alabárdos.
- Háááát... azt nem - ismeri be az őrmester. - Most mitévők legyünk?
- Nekem van egy ötletem! -szólal meg Theodorus. Ha nem zavarja, picit menjünk vissza az időben arra a pillanatra, mielőtt felvettek minket. Nos ez lesz az az irány, amihez viszonyítunk. Rendben?
Bólint a fedélzetmester is, ahogy a matróz is.
- Nos! -folytatja a lovag. Ha nem gond vegyünk három 180 fokos fordulatot a sikeres visszataláláshoz!
Látszik a fedélzetmester ábrázatán, hogy nagy marhaságnak tartja, amit a lovag jelen pillanatban kibökött, ugyanis egy 180 fokos fordulattal ugyanazt érnék el, amit hárommal. De nem szól közbe, megvárja mi lesz ebből. Mindenesetre az eddigiek után mindezt valószínűleg nem tartja valami nagy ötletnek. –gondolja Theodorus, de azért folytatja.
- Szóval ne értsen félre, nem szó szerint kell venni azt a három 180 fokos fordulatot! Először a hajóval teszünk egy 180 fokos fordulatot a kiindulóálláshoz képest, így pont arra fogunk haladni, ahonnan jöttek. Másodszor átvitt értelemben teszünk egy 180 fokos fordulatot a mostani helyzethez képest, ugyanis úgy nézem, én vagyok itt a legidősebb, és ideje lenne egy pertut mondanom, aztán úgy egyszerűbb lenne minden. Harmadszor pedig vegyünk egy újabb átvitt értelmű 180 fokos fordulatot és menjen át ez a fagyos hangulat jókedvű hangulattá, amit ismét csak egy-két Alex féle „tőtettel” meg is teremthetnénk! Étel, ital, ha nem is sok, de van. Látom, van itt egy halászhálószerűség is, ha más nem lesz, használjuk, fogunk halat, nekünk van még rizs és készíthetünk, ahogy azt mi már meg is tettük a tutajon jó kis szusit, Ezzel a kis tölcsér alakú kis bádogból készült esőfogóval pedig rossz idő esetén ivóvizet gyűjthetünk. Előbb utóbb pedig megtaláljuk azt a hajót, ebben biztos vagyok! Mindenki benne van a pertuban? Pontosabban, mielőtt még valami elméset szólna Alex barátom, a pertu ivásra gondoltam... Akkor ezt a „tőtétet” ürítsük most megtalálóink egészségére és javaslom, hogy ezentúl tegeződjünk!
- Igyunk még egyet! –szólal meg Alexander. Igyunk most arra, hogy épségben visszataláljanak velünk megmentőink a nagy hajójukra! Rendben?
Ismét bólint mindenki és kihúzzák a tőtetet.
Ezek után a két alabárdos lemegy a kabinjukba, beviszik a holmikat. Theodorus hamarosan követi őket csak még megkérdezi a matróztól, hogy
- Akkor most merre is megyünk? Mit gondolsz, mi a helyes irány? Egy-két nap és vissza is érhetünk?
Miután választ kapott a lovag a kérdésekre szintén lement a kabinba körülnézni és berendezkedni. Neki külön volt egy kabinja, a két alabárdos pedig egy kabinon osztozkodott. Meg is beszélték, hogy egyszerre csak egyik fog aludni, mert ugye Alex horkolni szokott, addig mivel aludni nem tudna, majd Petrus őrködni fog a hajóra és figyel, nehogy rossz irányba haladjanak, amikor pedig Petrus aludni fog, Alexander megy fel ellátni ugyanazt a felügyelő tevékenységet.
Nem sokáig bírnak a túlélők megmaradni a kabinokban, így hamarosan újra a fedélzeten találják őket újdonsült barátaik. A két alabárdos leül a matróz mellé beszélgetni, Theodorus pedig az íjász mellé ül és elkezdenekaz útról és a múltról tárgyalni. Mivel mindketten képzett íjászok, nem nehéz közös témát találniuk, természetesen sikerül is. Míg Theodorus az íjászversenyeken elért eredményeiről beszél, addig beszélgetőtársa hallgat, majd ő veszi át a szót és Theodorus hallgat. Így telik el a nap. Este megbeszélik, ki meddig marad őrködni, ki mikor fog aludni.