Nem tudom, ki az közületek, akik a Might & Magic I-től kezdve játszottak minden résszel (és természetesen mellé a Heroes sorozat eddigi 6 részével is

).
Emlékeim szerint a M&M III-IV-V részt nyüstöltem talán a legtöbbet, főleg, mivel volt két olyan rész (IV és V - World of Xeen), ami egymás mellé települt, tehát dupla, átjárható világot kapott az ember. Mai szemmel nézve hihetetlenül béna volt a grafika, egy alacsony kategóriás mobil is szebbet produkál, de még is volt a játékban valami, ami miatt az ember legalább másfél órát eltöltött a karaktergenerálással, hogy a legideálisabban tápolható csapattal vághasson neki a sok-sok órás kalandnak.

Ha jól emlékszem, nekem végül az ember paladin / félork barbár / törpe pap / hobbit tolvaj / 2× elf mage jött be leginkább végül.
Kalandoztunk a felhők felett és a pokolban, és egyes harcok megoldását a jól kiszámított teleport varázslat jelentette

Micsoda élmény volt, mikor az obszidián csatabárdot (legtáposabb fegyver) kiásta az ember egy lerombolt kastély romjai közül, és azután a barbár kezében hihetetlenül gyilkos, one shot fegyverré változott.

Mondjuk kellett is a táp, amilyen ellenfelek jöttek benne...
http://www.abandonia.com/games/1035Azután jött az M&M VI (amit most mellékelnek a X-hez). No, ott nem volt túlzás a reklámjában említett 100 óra játékidő! Ez sem volt túl szép játék (sőt!), de akkora hatalmas dungeonok várták az embert, százszámra nyüzsgő ellenséggel, hogy juhuu...

Iszonyat méretű terek voltak benne...

A VII-VIII sem volt rossz, a maga idejében, bár a VIII-ban már kissé erőltetettnek éreztem, hogy együtt kalandozik egy fénymágus egy vámpírral, egy nekromantával és egy sötételffel. Ezt a VII-ben jobban megoldották, amikor a játék egy részénél választani kellett a jó és a gonosz oldal között... No mindegy.

Mindkét részre jellemző volt a totál béna, ocsmány grafika, de a sok-sok órás játék itt is garantált volt.
Azután jött a IX... és ez volt az egyetlen olyan M&M rész, amit sikítva tettem be a fiók mélyére két-három óra játéknak nem nevezhető szenvedés után.
Még rengeteget lehetne írni a régi részekről, de most már úton van felém a X. lemeze, és inkább arról fogok ejteni pár szót, ha megismertem valamelyest.

Remélem nem lesz akkora csalódás, mint a H6 volt...
Én a Might and Magic VI-ot nem is tudom, kb 8 alkalommal játszottam végig. A legvégén a haste varázslattal megerősített, Grandmaster Ancient weapon képesítésű 100-105-ös szintű terminátor gárdám ha jól emléxem 8 mp (!!!) alatt pusztított el a föld felszínéről a lézerpuskáikkal egy 1300 HP-s Arany Sárkányt!
Emlékszem, kitűztem magamnak célul, hogy kiirtom teljes Dragonsand lakosságát, de valamiért ez valahogy sosem sikerült...
Meg aztán az évente újraspawnoló légiónyi csontváz Mire of the Damned-ben, akik fölé repültem, és köröztem pár percet, megvárva, míg ezerszám gyűlnek alám, majd kilőve oldalra, és lepasuolva a játékot rájuk nyomtam egy Meteor Showert, vagy Starburst-ot!