Urak és hölgyek!
Van egy olyan érzésem, hogy (talán) mindenki, aki próbált már H3 térképet készíteni és azt szövegekkel feldobni (vagy tönkretenni:)) az szembesült azzal, hogy az általa beírt szövegeket a program hibásan jeleníti meg játék közben. Azaz időnként a szöveg egy részét egyszerűen "lenyúlja", vagy csak bizonyos sorokat mutat belőle, de azt többször, esetleg hosszabb szöveg közepéből tüntet el másfél sort, stb.
Ez a dolog tapasztalataim szerint - mind saját térkép tesztelése, mind mások pályáinak játszása során - egyaránt felbukkant "általános" és városhoz kötött időzített eseményekben, eseménygolyókban, quest guard-okban, remetekunyhókban (seer's hut), sőt még lények "üdvözlő" szövegeiben is. Azonkívül ugyanaz a szöveg időnként teljesen normálisan jelenik meg, időnként meg megbolondul. Viszont: van olyan szöveg is ami mindig normális marad, akárhányszor próbálom.
"
Beorn the Karmosh Matzi" múlhatatlan érdemű Codex-ében ezt írja:
"
Tipp: Az eventek szövegében is lehet használni a már említett arany színű kiemelést (kapcsos zárójelek között), de tapasztalataim szerint, azért nem korlátlan hosszúságban. Az eventek szövegébe már nyugodtan lehet magyar karaktereket irogatni, egyedül egyes nagy betűk kerülendők (Í, Ó, Ö, Ő, Ú, Ü, Ű), mert ezektől a játékban a szövegkiírás „meghülyül”, és az első sor megismétlése után meg is szakad. Jó szolgálatot tehet ennek elkerülésére egy szinonimaszótár, és a nagy szókincs!"
Én ezt másként tapasztalom. (Egyébként a "Highlander"-ben őt is elragadta a "frazeológiája": "KIVÁLASZTOTT! A VÉGSŐ GYŐZELEMHEZ FEL KELL KUTATNOD ISTENI VÁROSUNKAT, A VILÁGTÓL TELJESEN ELZÁRT HEAVENT, TELJESÍTENED A NÉGY KAPUÖRZŐ FÉLISTEN TITÁNI KÖVETELMÉNYEIT, BEHATOLNOD, ÉS LEGYŐZNI AZ ŐRÖKET. NEM LESZ KÖNNYŰ FELADAT, DE HA SIKERREL JÁRSZ, EGYÜTT MÁR KÖNNYEDÉN VÉGZÜNK A VÉDELEM NÉLKÜL MARADT ISTENTÁRSAIMMAL, ÉS EGYEDÜLI ISTENKÉNT, TELJHATALMAMMAL ÉLVE GAZDAGON MEGJUTALMAZLAK. HIDD EL, MEGÉRI: JUTALMAD NAGYOBB LESZ, MINT LEGMERÉSZEBB ÁLMAIDBAN REMÉLTÉL VOLNA!")
Lelkesen nekiálltam hát a rendetlenkedő szövegrészekből "kiirtani" az ékezetes nagybetűket, és meglepődve láttam, hogy nincs bennük egy darab se! A szöveg mégis "normálatlanul" jelenik meg az esetek kb. felében. Lehet, hogy a program "nem szereti" az ékezetes nagybetűket, de még valami mást sem szeret. MIT? Általában az ékezetes karaktereket? Bizonyos központozási jeleket, mint kettőspont, pontosvessző, zárójel, idézőjel?
Én eddig még nem játszottam Kmetty messter egyetlen művével sem, de aki igen, az mit tapasztalt? Vajon az ő szövegei is megbolondulnak? Vagy ékezetes karakterek híján semmi baj velük?
A "végső kérdés" tehát: mi lehet a jelenség pontos oka, ki lehet-é küszöbölni, és ha igen, hogyan? A kérdés elsősorban a "nagyoknak", a tapasztalt, "überprofi" pályakészítőknek szól (itt az remek alkalom az önismeret gyakorlására

), de bárki aki ismeri a "végső választ", megoszthatná a közzel (amennyiben az nem 42...). Valószínűleg sokan gondolnának rá "hálatelt szívvel", én feltétlenül...
Kivagyoq